מסלול סובב מכתש רמון - היום הרביעי

סובב מכתש רמון – מסלול היום הרביעי – מחניון לילה הר עידו עד חניון לילה מפער פיטם

מסלול סובב רמון הוא מיזם שנועד לאפשר למטיילים לחוות את נופי מכתש רמון מכל צדדיו בשמונה ימי טיול. בסדרת כתבות נסקור את המסלול הזה מכל היבטיו, ונשלב מידע בוטני, זואולוגי, ארכיאולוגי וגיאולוגי. המדבר מזמין אתכם למסע מופלא לכל המשפחה.

למידע כללי וסרטון אודות שביל סובב רמון, נא לחצו כאן

מה נראה היום?

  • קמרי הנגב
  • גב עודד
  • תצפית דרומית מקמר רמון

חי וצומח היום

  • קוצן
  • לוטוס מדברי
  • זוגן השיח

אורך המסלול

15 ק״מ | כ 6 שעות

רמת קושי

משפחות

צבע המסלול

כחול, סגול

עונות מומלצות

סתיו, חורף, אביב.

ברז מים

אין. יש להצטייד במים.

דגשים והערות

לבאים לטיול יום: יציאה רק ברכב שטח (השארת כלי רכב בחניון לילה מפער פיטם).

סובב מכתש רמון - מסלול היום הרביעי

סיפור דרך

סיפור דרך: נלך מזרחה מחניון הלילה ונפנה צפונה לכיוון המצוקים. דרך אתרי פולחן עתיקים (13 -א) נגיע לערוץ נחל עודד. נעלה דרך אוכף (14) בין הר עודד לקמר רמון, ונמשיך במורד ערוץ קטן שהוא מיובלי נחל נקרות (מגדולי נחלי הנגב, המנקז בין השאר את נחלי המכתש ונשפך לערבה). מומלץ לצאת מהמסלול לפינת צל של בוקר, בגב עודד (15). נחזור לשביל ולאחר הליכה קצרה נפגוש מצלעה תלולה המביאה לתצפית הפונה דרומה (16). בתחילת העלייה נמצא מסתור קטן של צל מתחת לסלעים. נרד בערוץ תלול לסיום היום אל חניון הלילה של מפער פיטם (17).

סובב מכתש רמון - מפת גבהים
מפת גבהים
סובב מכתש רמון - מפה טופוגרפית
מפה טופוגרפית מאת שביל נט

גב עודד (15) 

המדבר אינו רק נופים צחיחים ויבשים. יש בו גם מים, וכשמגיעים אליהם – החוויה משמחת ומלהיבה. גבי מים, המתמלאים לאחר שיטפונות מזמינים הירגעות. כדי להגיע אל גב עודד ניתן לפנות בסימון שבילים שחור כ 150 מטרים עד הגב. 

אם זכיתם ויש מים בגב עודד: אנא שמרו על המים נקיים, לטובת בעלי החיים.

גב עודד במסלול סובב מכתש רמון
גב עודד | צילום: יוסי גובזנסקי

הקשת הסורית

״הקשת הסורית״ היא סדרה של קמטים מוארכים הנמשכת מחצי האי סיני דרך הנגב המרכזי, הנגב הצפוני, הרי יהודה, השומרון והגליל וסופה בהרי הפלמירה שבסוריה. בישראל קמטי הקשת הסורית יוצרים את קמרי הנגב ואת שדרת ההר המרכזית החוצצת בין בקע ים המלח ממזרח ומישור החוף ממערב. קמרים אלו א-סימטריים, ואגפם הצפון-מערבי מתון ואילו אגפם הדרום-מזרחי תלול. בליבם של קמרי הנגב נוצרו בשלב מאוחר יותר המכתשים: מכתש רמון בקמר מחמל, המכתש הגדול בקמר חתירה והמכתש הקטן בקמר חצרה.

הקשת הסורית
הקשת הסורית
הקשת הסורית

הקשת הסורית נוצרה כתוצאה מהתנגשות בין חלקים מיבשת גונדוואנה הקדומה (לוח אפריקה ולוח והודו) לחלקים מיבשת ארואסיה (הלוח של אירופה ואסיה) והביאה לסגירתו האיטית של אוקיאנוס תטיס. תהליך זה החל לפני 90 מיליון שנה והסתיים לפני 23 מיליון שנה. 

התנגשות היבשות הובילה ליצירת שרשראות ההרים מהרי האלפים באירופה ועד הרי ההימליה שבדרום-מזרח אסיה. חלקו המזרחי של הים התיכון הוא שארית של אוקיינוס התטיס שלא נסגר במלואו.

כיווני תנועת הלוחות הטקטוניים העיקריים הבונים את כדור הארץ
כיווני תנועת הלוחות הטקטוניים העיקריים הבונים את כדור הארץ

תצפית דרומית מקמר רמון (16)

במבט דרומה נשים לב כי בניגוד לשכבות הסלעים המקומטות הבונות את קמר רמון, שבו נמצא המכתש, ההרים מדרום בנויים שכבות סלעים אופקיות. קל לזהות מביניהם את מבנה שכבת סלעי הקירטון הבהירה והרכה שעליה שכבת צור כהה, קשה ומצוקית. 

שכבות אלו שקעו בים שהשתרע באזורינו בתקופת הסנון (בערך 90 מיליון שנים), והן בעלות רציפות מרחבית גדולה: ניתן לזהותן לאורך ארץ ישראל כולה. 

זוג שכבות אלו, הנקראות קירטון מנוחה וצור משאש, משנות את אופיין במעבר מהקערים לקמרים של הקשת הסורית; הן עבות מאוד בקערים והולכות ומידקקות כלפי הקמרים, ובראשי הקמרים הן חסרות לחלוטין. 

עדות זו, יחד עם עדויות נוספות, מעידה על כך ששכבות אלו שקעו תוך כדי התרוממות הקמרים של הקשת הסורית, ועוזרת לתארך את גיל הקימוט. שכבות הגיר שמעל המנוחה והמשאש שייכות לחבורת עבדת ושקעו באזורנו בתקופת האיאוקן (לפני 35-55 מיליון שנים). שכבות אלו הן אופקיות ולא מושפעות מהקימוט, עדות לכך שהורבדו לאחר פעילות הקשת הסורית.

עלייה לקמר רמון
עלייה לקמר רמון | צילום: יוסי גובזנסקי
קמר רמון
קמר רמון | צילום: יוסי גובזנסקי
מבט דרומה מקמר רמון

קוצנים  Acomys  

על דרגשי סלע של גדות הערוצים, נראים לעיתים מאספי קונכיות שבלולים מפוצחות. מאספים אלו הם "שולחנות האכילה" של הקוצנים, מכרסמים זריזים, בני משפחת העכבריים, בעלי פרוות גב קוצנית (מכאן שמם). 

ייתכן שהקוצים נועדו להגנה ואף מסייעים להם לטפס בשיטת הגב-רגליים כנגד סלע בסדקים. בנגב חיים שני מיני קוצנים, הקוצן המצוי (Acomys cahirinus), פעיל הלילה והנדיר לצפייה, והקוצן הזהוב (Acomys dimidiatus), פעיל היום, שאותו ניתן לראות לעיתים קרובות מתגנב בין מטיילים במנוחה, מרוויח את פרורי לחמם. 

מלבד במבה וגרגרי תירס משימורים, הקוצנים ניזונים בטבע מעלים, זרעים, פירות, חרקים ושבלולים. אולם מחוץ למחסה הסלע, בשטח הפתוח, חשוף הקוצן לטורפים כמו נחשים, עופות דורסים ושועלים. לכן, שיחור המזון נעשה בזינוקים חטופים אל מקור המזון, איסוף, וחזרה למחסה הסלע לטיפול במזון ואכילה. 

טיפול במזון הוא למשל קריעת עלים ירוקים מגבעול, פיצוח ושליקת חילזון מהקונכיה ופליית הזרעים מפרי הרכפתן. לשיח הרכפתן פירות מתוקים, ובתוכם זרעים זעירים וחריפים כחרדל. במיומנות מרשימה הקוצן יורק את הזרעים מבלי ללעוס ובכך תורם להפצת הצמח. 

אתרי הטיפול במזון הם "שולחנות האכילה". לפעילות יום או לילה במדבר יתרונות וחסרונות שונים, אולם מסתבר, שלפחות בקרב הקוצנים קיימת העדפה לפעילות לילה. נמצא כי קוצנים זהובים, החיים באזורים ללא הקוצנים המצויים המתחרים בהם, הופכים בעצמם לפעילי לילה. כלומר, בתחרות על זמן הפעילות המועדף, מנצח הקוצן המצוי את הקוצן הזהוב ודוחק אותו לפעילות בשעות היום.

קוצן זהוב
קוצן זהוב | צילום: איליה שלמייב
שולחן אכילה של קוצן
שולחן אכילה של קוצן | צילום: בעז לנגפורד
טביעת רגל קדמית של קוצן

טביעת רגל קדמית של קוצן

אורך 0.8-0.7 ס״מ רוחב 0.6-0.5 ס״מ איור: אסף בן דוד

קוצן - טביעת רגל אחורית

טביעת רגל אחורית של קוצן

אורך 0.8-0.7 ס״מ רוחב 0.6-0.5 ס״מ איור: אסף בן דוד

בוטניקה

לוטוס מדברי – Lotus lanuginosus 

משפחת הפרפרניים אם תראו באביב כרית אדומה – הרי פגשתם את הלוטוס המדברי. זהו צמח שרוע, עשבוני רב-שנתי בעל עלים אפרפרים ושעירים ופרחים אדומים כיין, מדהים ביופיו.

לוטוס מדברי
לוטוס מדברי | צילום: בעז לנגפורד

זוגן השיח – Zygophyllum dumosum 

משפחת הזוגניים 

"מלך המדבר" מתאים לכנות את זוגן השיח. בן-שיח גבוה, נפוץ מאוד בנגב ובמדבר יהודה. שמו בא לו מזוג עלעלים בשרניים, הנראים כזוג אוזני ארנבת ויושבים על פטוטרת בשרנית אף היא. בקיץ מתייבשים ונושרים זוג העלעלים, אחת מדרכיו להתמודד עם תנאי המדבר הקשים. 

בחורף מלבלבים עלים חדשים, ופרחים לבנים גדלים על ענפיו. ברפואה העממית משמש לטיפול בדלקות עור, בגירוד ובכאבי שיניים.

זוגן השיח
זוגן השיח | צילום: בעז לנגפורד
לוגו גיאופארק ארץ המכתשים

מסלול סובב רמון הוא חלק מגיאופארק ארץ המכתשים 

גיאופארק הינו פארק בינ"ל המתאפיין בנופים ותופעות טבע בעלי ערך וייחוד, וניהול מרחבי משתף השואף לקדם את החינוך, התיירות והכלכלה לטובת תושביו. הגיאופארק מיועד ליצור הזדמנויות כלכליות לתושבי האזור, להעצים את התמורה שתושבים ומבקרים מקבלים מהשטח ולשתף אותם בשמירה על ערכי הטבע המקומיים ועל איזון בין שימור ופיתוח.

תוכן עמוד זה נלקח מהספר ״חלון למכתש רמון – מסלול סובב רמון״ מאת רותי גובזנסקי, בהוצאת רשות הטבע והגנים ומו״פ מדבר וים המלח.

בספר תוכלו למצוא קטעי קריאה, מסלולים ומידע מסודר ונוח על כל סובב רמון. 

מומלץ להצטייד גם במפת סובב רמון באתר שביל נט, במרכז המבקרים במצפה רמון או בחנות רשות הטבע והגנים במדרשת בן גוריון ובעבדת. הניווט בעזרת מפה מודפסת יותר נוח.

לרכישת הספר

לרכישת המפה

רשות שמורות הטבע - לוגו

קרדיטים הספר ״חלון למכתש רמון״

ייעוץ מקצועי: ד"ר ירון פינצי

כותבים: ד"ר ירון פינצי, שקד אבני, אריאל מרוז, רותי גובזנסקי.

זואולוגיה: ד"ר שרון רנן, איתי רנן. בוטניקה: מימי רון. 

חלון לגיאולוגיה: ליאור אנמר. חלון לאסטרונומיה: שלמה בוסקילה.

הפקה: רשות הטבע והגנים – אגף חינוך וקהילה

עיצוב ועריכה גרפית: רונית צינוביץ – סטודיו 2

הגהה מדעית: ד"ר אבשלום באב"ד

עריכה לשונית והגהה: נועה מוטרו

מפות: שביל נט בע"מ

דפוס: רשות הטבע והגנים

הפצה: רשות הטבע והגנים

הוצאה לאור: רשות הטבע והגנים

© כל הזכויות שמורות למו"פ מדבר וים המלח ורשות הטבע והגנים יוני 2019

אסור להעתיק או לצלם מהספר ללא קבלת אישור מההוצאה לאור

צלמים:

דורון ניסים, שרון פישר, בעז לנגפורד, יוסי גובזנסקי, דרור פייטלסון, עוז ריטנר, יגאל ויינר, חובב צפריר, ארכיון הפלמ"ח, יעקב מן, ד״ר שרון רנן, אילייה שלמייב, אלי פלגין, איתמר ברסט, יעקב לדרמן, יהונתן כלפה, ד״ר יאיר הרכבי, דובה פרימרמן, יובל סגל, דניאל וינקלר.

מאיירים:

רונית צינוביץ (מבנים גיאולוגיים), אסף בן דוד (עקבות חיות בר), מו״פ מדבר וים המלח (מיניפלקטים של ארץ מכתשים), אריה בר (מפת דרכים עתיקות בנגב), המכון הגיאולוגי (מפת חתך מכתש)

תודה מיוחדת לאנשי רשות הטבע והגנים היום ובעבר: רעיה שורקי, עדי גרינבאום, נדב טאובה, תומר נחמני ויגאל ויינר, אשר קידמו את שיתופי הפעולה ומימשו את מיזם כתיבת המדריך.

צילום כריכה חיצונית: דורון ניסים

אהבתם את מה שקראתם? מוזמנים להשאיר לנו תגובה, לספר על חוויה במסלול סובב רמון או לתת טיפ שיעזור למטיילים אחרים. 

לקבלת מידע על טיולים ואירועים במצפה רמון הצטרפו לקהילת אוהבי מצפה רמון.

שתפו חברים:

וואטסאפ
פייסבוק
פינטרסט
טוויטר
מייל
הדפס

עוד דברים שעשויים לעניין אותך

ליאת אמיתי מניחה כרטיס ורטקס על מצחו של מטופל בשיטת איזון חיים
בלוגרים מצפאים
מערכת החוויה המצפאית

איזון חיים – האם אתם מספיק פתוחים כדי ללמוד על השיטה המופלאה הזאת?

מכירים את זה שיש לכם כאב שהולך איתכם שנים ואף רופא לא מצליח לפתור את הבעיה? אז אתם הולכים להמון טיפולים אבל עדיין הכאב מתעורר אתכם בכל בוקר? אם כן, אתם חייבים לקרוא את זה. ערן שפי פגש את ליאת אמיתי לשיחה על טיפול בשיטת איזון חיים.

קראו עוד »
מצפה רמון - השראה בימים של בדידות
בלוגרים מצפאים
זיו סגל

העצמה בעידן הבדידות – השראה מישוב מבודד

המציאות כופה עלינו ״בידוד״, אבל הבחירה בידינו להפכו ל"לבדות" מתמירה. בידוד – לבדות במצפה רמון יכולה ללמד אותנו משהו על הדרך לעשות זאת. זיו סגל בהסתכלות על הדברים מזוית אחרת וכמה טיפים מועילים מביתו במדבר.

קראו עוד »
אישה מחייכת מחזיקה מזלג וסלט
החוויה המצפאית
מערכת החוויה המצפאית

מסעדה במצפה רמון – מדריך למבקר במדבר הגבוה

מחפשים מסעדה במצפה רמון? אנחנו כאן לעזור. מצפה רמון מספקת חוויה קולינרית עשירה. תוכלו למצוא כאן מסעדות, בתי קפה, פצריות, קינוחים ועוד הפתעות. הרשתות הגיעו לכאן, כך שתוכלו למצוא אוכל מהיר, אבל אם תעמיקו תגיעו למקומות שיש רק במצפה.

קראו עוד »
יד אנושית נוגע ביד רובוט והכיתוב האקדמיה לתוכן יצירתי קורס פוטושופ בזום לאנשים עסוקים
הכביש במכתש רמון - מהו סוד החוויה המצפאית
בלוגרים מצפאים
זיו סגל

סוד החוויה המצפאית

לכל אחת ואחד מאיתנו יש את הרגע הזה, בדרך למצפה רמון, בו אנחנו מרגישים שמשהו בתוכנו נרגע, משתנה, נפתח.
לכל אחד ואחת מאיתנו, יש את הרגע הזה, ביציאה ממצפה רמון, שמיצר געגוע, תשוקה להישאר, רצון לחזור.
ואז אנחנו, כל אחד על פי מגוריו, דרכו, עיסוקיו ועתותיו, באים והולכים, נשארים ועוזבים.
מהו סוד החוויה המצפאית? מה קורה ומתקיים במצפה רמון שגורם לנו להרגיש משהו שלא הרגשנו בשום מקום אחר? רבים מאיתנו עמוסי טיולים וחוויות עולמיות וממשיכים להעמיס אותן. רבים מאיתנו מטיילי שטח ועומק, רוח ושבילים, ובכל זאת גרים ו/או חוזרים לבקר במצפה רמון | מאת זיו סגל

קראו עוד »
איש ואישה עומדים על כדורגל וצופים ביקום
השראה
ערן שפי

חמש מחשבות על כוכבים נופלים במצפה רמון

השמים זרועי כוכבים. אנחנו מביטים בהם בציפיה, מחכים שמשהו יקרה. מה גרם לנו לבוא לכאן? מה יש בכוכבים נופלים שכל כך מרתק? מה הביא המוני מטיילים מכל קצווי הארץ לנסוע שעות כדי לראות כוכב נופל? מה משותף לנו ואנחנו לא יודעים לנסח? ערן שפי מספר את החיבור שלו לאבק הכוכבים. אולי תמצאו כאן את הדרך אל החיבור שלכם.

קראו עוד »

  • אין תגובות עדיין
  • הוסף תגובה

    פרסומת

    קיץ של כוכבים 2023 הבטיחו את מקומכם

    טיול ג'יפים הכי משתלם במצפה רמון

    משפחה על גג של ג׳יפ במדבר

    יום כיף מושלם לחברה

    קבוצה של אנשים בשורה במדבר, מניפים ידיים למעלה, ברקע השקיעה

    החוויה המצפאית גאה לייצר עבורכם

    תוכן איכותי מהמדבר באהבה עם כתבות, פודקאסטים, סרטונים והקלטות של אירועי מוזיקה מיוחדים.

    ספרו עלינו לכל אוהבי הטיולים, שוחרי הידע והתרבות.

    אנחנו זמינים גם ברשתות החברתיות.

    המשך גלישה נעימה ולהתראות במדבר.

    קורס פוטושופ בזום!

    יד אנושית נוגע ביד רובוט והכיתוב האקדמיה לתוכן יצירתי קורס פוטושופ בזום לאנשים עסוקים
    דילוג לתוכן