מצפה רמון קיבלה פרסום נרחב דרך שירו של מאיר אריאל בצהרי היום. לדעתנו יש שיר הרבה יותר ראוי לייצג את מצפה רמון – יצירה נפלאה של יוצרים מקומיים המתארת בדרך מקורית את החיים בישוב המדברי המיוחד שלנו.
מדובר בשיר ״חי במצפה רמון״ המסתמך על ביצוע של שיר מתוך הפרויקט עמק הנהר האדום של הטלויזיה הישראלית משנת 1982. בפרויקט השתתפו מתי כספי, אהוד מנור, דורי בן זאב, בני אמדורסקי, דפנה ארמוני, ריקי גל, מנחם זילברמן, אייל גפן ולהקת הפונדקאים.
שירי עמק הנהר האדום צולמו בעיר הסרטים באילת והם כוללים סצנות שלקוחות מתוך עולם המערבונים – קרבות אקדחים, מכות בבאר, דמות נשית על ערימת שחת, איש תלוי על קורה, רכיבה על סוסים וכן הלאה. לכל אורך היצירה אפשר לחוש את ההנאה וההומור, המקוריות וההשראה ששרו בחבורה שפעלה בדרום הארץ והביאה לציבור הישראלי יצירה בלתי נשכחת.
מילות השירים לא היו מקוריות, אלא תרגום מותאם של אהוד מנור לשירים של ג׳ון דנוור, ג׳ים קרוצ׳י, ג׳ימי דין ועוד. על ההפקה המוסיקלית הופקד מתי כספי שבאותן שנים יצר עם אהוד מנור גם את פרויקט ארץ טרופית יפה.
פרויקט עמק הנהר האדום הביא למודעות הציבור את דפנה ארמוני, אשר מבצעת את השיר ״אני שמורת טבע״ החינני ומלא ההומור.
כאמור, השירים מתבססים על המערב הפרוע – מושג שמתאר את החיים במערב צפון אמריקה, והוטבע על ידי האמרגן והמפיק באפלו ביל שיצר את המופע ״המערב הפרוע של באפלו ביל״. המתיישבים שהגיעו לאזור זה התמודדו עם קשיים הקשורים במזג אויר, אדמה קשה וכמובן התנגדותם של תושבי המקום אדומי העור לנוכחותם.
כך נולד ז׳אנר שלם של תרבות תחת הכותרת ״המערב הפרוע״, והוא כולל סרטים, שירים, קו אופנה ואפילו סגנון דיבור.
מהמערב הפרוע למצפה רמון
הבא נחזור לענייננו. אפשר להסתכל על מצפה רמון כסוג של מערב פרוע – מתיישבים שהגיעו לאזור כחלוצים אשר מתמודדים עם מזג אויר -הבדלי טמפרטורות קיצוניים, אדמה קשה – מחצבות, ואתגרי דמוגרפיה – מרחק מכל ישוב אחר. אם נפתח את הנושא עוד מעט אז גם קרב בין ילידים לתושבים חדשים מאפיין את מצפה רמון ומידי פעם גורם לסערות קטנות בלוחות הפייסבוק המקומיים.
אבל הזמן עושה את שלו ומצפה רמון שלאט משנה את פניה הופכת, כמו המערב הפרוע, למקום שיודע להכיל בתוכו זרמים וגוונים, סגנונות וקולות שונים. וותיקים מתחברים לתושבים חדשים, נולדות יוזמות משותפות וזורמות למקום קהילות חדשות. הישוב משנה את פניו והופך למרכז שוקק של תיירות, תרבות ויצירה.
הטוב, הרע והמכוער על שפת המכתש
יום אחד הגיעו למצפה רמון שלושה אנשים. כובעי קאובוי לראשם, מבטם נחוש וצרוב שמש. הם הביטו האחד בשני וידעו מה העיירה שכוחת האל הזו צריכה. הם הפשילו את שרווליהם, נעצו מבט ארוך ורציני האחד בשני, והמתינו. המתח היה גדול, היה ברור שזהו רגע חורץ גורלות.
רגע לפני שאתם מאבדים את זה נספר על השלושה: אדם דה לנגה – האיש שהביא את הקרקס למצפה רמון, יוני קלאי – איש אקרובלאנס ושמעון בוקשטיין – צלם מחונן.
הם ידעו שיש איפשהו אוצר במקום הזה. ככה זה במערב הפרוע. ככה זה על שפת מכתש רמון.
בתום רגע מורט עצבים הם עשו את זה: כתבו מלים, הקליטו שיר, כתבו תסריט, גייסו צוות שלם ולבסוף צילמו את הקליפ הכי יפה שנראה אי פעם במצפה רמון – חי במצפה רמון.
אנו גאים להביא פה את השיר במלואו, ביצוע ומילים.
חי במצפה רמון
במצפה רמון החיים עוברים לאט
ואפשר לעשות כאן כל דבר כמעט
בשש לקום ובשש לישון
כן, חי במצפה רמון.
ובסוף יום עבודה כששוקעת החמה
הולך אל המכתש מסתכל על הבריאה
אלפי כוכבים ברקיע העליון
כן, חי במצפה רמון.
יש לי קהילה נהדרת וקצב של פעם
הולך ברחוב, מכיר את כולם
והחיים עוברים בשקט ובלי זעם
כן, חי במצפה רמון.
ביום שני, בשוק המקומי
אני אומר שלום לכל המי ומי
קונה לי מנגו, בננה ומלון
כן, חי במצפה רמון.
בוקר אחד אבי קרא לי ואמר
גבר שמור על המדבר מכל משמר
הגן על החיות ושחה בשטפון
כן, חי במצפה רמון.
במרכז תקועים בפקק האינסופי
הרבה מאד טועים חושבים שזה השיא
אני במצפה, מודה לאל עליון
כן, חי במצפה רמון.
יש לי קהילה נהדרת וקצב של פעם
הולך ברחוב, מכיר את כולם
והחיים עוברים בשקט ובלי זעם
כן, חי במצפה רמון.
לא אחליף את חיי בשום הון שבעולם
וכל הכסף מצידי יכול לזרום לים
טוב לי במדבר עד יומי האחרון
כן, חי במצפה רמון.
אבי לימד אותי לראות וגם לשמוע
אבי לימד אותי לחרוש וגם לזרוע
לימד איך לאהוב ולתת מבלי לפגוע
כן, חי במצפה רמון.
יש לי קהילה נהדרת וקצב של פעם
הולך ברחוב, מכיר את כולם
והחיים עוברים בשקט ובלי זעם
כן, חי במצפה רמון.
נקודת איזון
הגישה האמנותית בשיר היא ביצוע של תנוחות אקרובלאנס באתרים בולטים במצפה רמון: השוק, טיילת אלברט כץ, הפארק לפיסול מדברי והרחוב המצפאי. אדם דה לנגה הגיע למצפה רמון עם חלום להקים כאן קרקס, והשיר הזה הוא הביטוי הראשון למימוש החלום. בקרוב ייפתח מחזור שלישי של בית הספר לקרקס במצפה רמון, וזה הזמן להזכר שהכל התחיל בחברות, ביצירה ובשיר.
סוגרים מעגל
זוכרים את ״עמק הנהר האדום״? אז בואו נסגור מעגל ונספר שהשיר ״חי במצפה רמון״ נכתב בהשראת השיר ״Country Boy״ של ג׳ון דנוור משנת 1977.
ומי הקליט את השיר בשנת 1982? נכון, השיר בוצע בפרויקט ״עמק הנהר האדום״ על ידי דורי בן זאב.
כך נסגר המעגל שמתחיל את דרכו במערב הפרוע, ממשיך לאילת, מצפין שעתיים ונוחת בשלווה במקום היפה שקוראים לו מצפה רמון. כן, מה שנכון נכון.
מריס מור
17 ביולי 2020 ב 10:05כשאני חושבת על זה אני חייה במצפה את רוב חיי. בנו ב-1976 כשהיו פה 1200 נפשות. הסביבה ומאעט האנשים. הוקסמנו!!! לקח לנו בדיוק 5 דקות להחליט שזה המקום שלנו! עכשיו 2020. גידלנו את 2 בנותינו,עבדנו בעבודות המתאימות לנו כל השנים, שמחנו ואהבנו את המקום. עדיין אוהבים את מצפה רמון. בגלל זה אנחנו כאן 44 שנים 😀💙💜
הוסף תגובה