מהם השמנים אתרים ולמה כדאי להכיר אותם
ארומתרפיה, חכמת הריפוי בשמנים אתרים, מציעה לנו אפיק נח ופשוט יחסית לריפוי ביתי.
מה הם השמנים האתרים? חומר? אנרגיה?
למען האמת, מדובר בכימיה.
החומר האתרי הוא חומר מתנדף – מולקולות הריח של הצמח. הוא נמצא בבלוטות מיוחדות בצמחים בחלקים שונים: בשורשים, בגזעים, בשרפים, בעלים, בפרחים וגם בזרעים ובקליפות הפרי בצמחים מסוימים.
למרות שקוראים להם "שמנים אתריים" ביום יום לא מדובר בשמנים. החומר האתרי מסיס בשמן, מתערבבים בשמן היטב. במים למשל, הוא לא מתערבב בכלל.
הפקת שמנים אתרים
יש שיטות שונות להפקת השמנים, הנפוצה ביותר היא בזיקוק. חלקים שונים בצמח מזמינים שיטות שונות של הפקה.
מה זה זיקוק? שמים את חלקי הצמח המתאימים במיכל שממנו יוצא צינור – מזקקה. הרתחת המים מוציאה את החומר האתרי מהצמח והאדים עם השמן ממשיכים לצינור, מתקררים ונשפכים למיכל. במיכל יש את המים ומעליהם צף השמן שבו התמוסס החומר האתרי. מפרידים את השמן מהמים והרי לנו שמן אתרי.
בחלק מהצמחים יש הרבה חומר אתרי, וקל להפיק אותו, ולכן השמן יהיה זול יותר. בצמחים אחרים יש מעט חומר אתרי או שתהליך ההפקה מורכב יותר וזה יתבטא במחיר.
בכל שמן יש חומרים פעילים. חברות איכות שולחות את השמן אחרי ההפקה למעבדה, והיא מוציאה אנליזה, בה רשום איזה חומרים פעילים יש בשמן, וכמה.
למשל: החומר Thymol שהוא חומר אנטי בקטריאלי חזק ביותר, נמצא בשמן האורגנו והטימין, ולכן הם שמנים אנטיבקטריאלים, שזה אומר קוטלי חידקים. שמן אורגנו נחשב האנטיביוטיקה הטבעית.
דוגמא נוספת: בשמן היסמין יש חומרים אסטרים – סוג של חומרים כימים שבין השאר גם מרגיעים ומרוממי מצב רוח (Benzayl Acetate, Benzil Benzoate) והם שנותנים לו את ההשפעה המרגיעה והמרוממת.
יוצא שלפי החומרים הפעילים שכל שמן מכיל, נדע מה ההשפעות שלו לגוף ולנפש.
(בארץ הטיפול הארומתרפי נחשב לאלטרנטיבי. באירופה הוא קרוב יותר לטיפול הקונבציונלי ומהווה חלק מקורסים של רוקחות ורפואה.)

ארומתרפיה בתרבויות עתיקות
כל זה רק צד אחד של הידע והטיפול בשמנים. חכמת הטיפול בשמנים היא חכמה עתיקה מאד. שיטות ההפקה עברו במסורת מדור לדור, וגם הידע הנוגע בטיפול וריפוי הגיע אלינו מתרבויות ומסורות עתיקות בכל העולם.
ביוון העתיקה היו מכינים משחה לפצעים משמן המור. היום אנחנו יודעים ששמן המור אידיאלי לטיפול בזיהומים ובבעיות עור שונות.
במקדשים בכל העולם היו מפיצים את הלבונה. היום אנחנו יודעים ששמן הלבונה טוב לבעיות נשימה, מעמיק את הנשימה ומרגיע.
במסורת העברית העתיקה עבר מדור לדור מרשם הקטורת שהוקטרה בבית המקדש והוכנה מ11 צמחים ושמנים שונים, ושמשה גם לעצירת מגיפות.
הקטורת עצמה והמסורות והאגדות סביבה שווה לפחות פוסט נפרד, ועוד אכתוב עליה בהמשך.
במצרים העתיקה ידעו להכין קוסמטיקה ובישום משמנים. דוגמא לכך היא קליאופטרה ושמן הלוטוס, שעד היום משמש לבישום יוקרתי. בנוסף השתמשו במצרים בשמנים לשימור וחניטת גופות וידעו לרפא עם קמומיל, הל כמון ולבונה.
ברומא הפיקו והשתמשו בשמן הורד לטיפול בכאבי ראש ועיכול, ובסין הפיקו את הסנדלווד – הוא עץ האלמוג, והשתמשו בו למדיטציה וריפוי.

ארומתרפיה כיום – הידע עובר הלאה
בעולם הגלובלי של היום הידע עובר ממקום למקום ואנחנו זוכים להכיר שמנים ודרכי ריפוי מכל קצוות העולם. שמנים עתיקים וחדשים, ניסיון טיפולי של ארומתרפיסטים בארצות שונות, מחקרים מדעיים מתחדשים ועוד.
פעם היו השמנים למלכים בלבד, והיום כולנו יכולים להשתמש בשמני מרפא בבית לריפוי גוף ונפש, טיפוח ואוירה.
מרגש אותי ללמד חוכמות עתיקות ומתחדשות, להעביר את הידע של איך לטפל בעצמינו ובמשפחה באופן ביתי בבעיות בריאות פשוטות, להרגיע לשמח ולעורר אוירה נעימה בדרך ריחנית וטבעית.
בפוסט הבא – איך משפיע החומר האתרי על הנפש, ואיזה שמנים כדאי להכיר מקרוב.

הוסף תגובה